Hungary.com - Take a trip in Hungary

Tourism in Hungary

Languages

Događaji

Pretraga Događaja:


Napredna pretraga

Tag cloud

n9  nokia 

Oglasi

Hungary Tourism application

Vremenska prognoza

Oglasi

Atrakcije Budimpešte

 Bookmark and Share  Print article  Send link
BUDIM

Budimska tvrđava
Tvrđava na uzvišenju – mesto koje možete nazvati Starim gradom Budima – je vekovima bilo kulturni i strateški centar grada, a to je mesto koje je tokom istorije iskusilo 30 opsada. Neizbežna oštećenja su dovela do nekoliko navrata većih obnova, tokom kojih su često koristili kamen od ranijih ruševina, što je na kraju poklonilo ovom delu grada očaravajuću raznolikost raznih stilova arhitekture. Primeri toga su spektakularna Matijina crkva nazvana po kralju Matiji (Mátyástemplom) i Budimski kraljevski dvorac na južnom delu. Uz to, pogled Pešte koji se pruža sa Ribarske kule (Halászbástya) je zaista spektakularan.

Budimski kraljevski dvorac
Ogromna zgrada na južnom kraju tvrđavskog brda je bila kraljevska palata, sa različitim stilovima i izgledom tokom istorijskog perioda, počevši od XIV. veka. Obnovljena je 400 godina kasnije, dok je najveće rekonstrukcione radove trebalo izvesti nakon Drugog svetskog rata. U današnjici se tu nalaze Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalna galerija Mađarske i Sečenjijeva nacionalna biblioteka (Széchenyi Könyvtár).

Ribarska kula (Halászbástya)
Ribarska kula je često prva zaustavna stanica turista koji posećuju Budimpeštu, ova basnoslovna kula pruža povoljnu priliku da sa jednog uzdignutog mesta bacite nesvakidašnji pogled na grad. Kule i zidovi izgledaju kao srednjovekovni, ali su ustvari podignuti tek 1902. godine kao dopuna Matijinoj crkvi. Njen projektant je bio Friđeš Šulek (Schulek Frigyes).

Gelertovo brdo (Gellért hegy)
Gelertovo brdo možemo uočiti iz svih delova Budimpešte, sa svojim impresivnim Kipom slobode na svom vrhu, i predstavlja jedno od obeležja grada vredno spomena. 14 metara visok monument je originalno dao da se izgradi Miklos Horti kao spomenik za svog sina, koji je stradao tokom rata kao član ratnog vazduhoplovstva. Kada su Rusi stigli u grad, oni su dali da se propeler, koji je lik trebao da drži visoko, zameni sa listom palme, koji označava simbol oslobođenja zemlje od nacističke okupacije. Tačno iza spomenika se nalazi tvrđava koju su podigli Habsburgovci nakon oslobodilačke borbe iz 1848-49. Tu je trenutno smešten muzej pod vedrim nebom koji obeležava istorijat ovog brda.

Lančani most
Lančani most (Lánchíd) je bio prva stalna veza između Budima i Pešte, koji se veže za Ištvana Sečenjija (Széchenyi Istvan), poznatog i kao najveći Mađar. Most takođe ima i svoju britansku vezu: projektovao ga je Vilijam Turni Klark (William Tierney Clark), a konstruisao ga je Adam Klark (Adam Clark), po kome je kružni tok na budimskoj strani mosta i nazvan.

Margitino ostrvo
Margitino ostrvo (Margitsziget) se naziva i igralištem grada, ovo ostrvo, zabranjeno za automobile, poseduje sve što vam je potrebno da uživate u jednom danu za opuštanje. Ovde imamo jedan sportski stadion, brojne teniske terene, bazenski kompleks na otvorenom, teatar pod vedrim nebom, vrt ruža i japanski vrt, ostatke iz ranog srednjeg veka, dva hotela sa termalnom vodom i konak za pivo.

PEŠTA

Parlament
Druga najveća parlamentarna zgrada sveta je česta slika na razglednicama, naročito sa slikom kada se reflektuje na Dunavu, koja reka teče tačno ispod njegovog zdanja. I sa svoje unutrašnje strane je raskošan, ali turisti ga mogu posetiti isključivo kao članovi organizovane grupe za razgledanje.

Bazilika Svetog Ištvana
Dobila je ime po Svetom Stevanu (Szent István), kralju koji se pamti i kao osnivač hrišćanske mađarske (ugarske) države, i ona se može videti iz svih krajeva Budimpešte. Njena kupola ima visinu od 96 metara, što je ujednom i visina Parlamenta, čiji graditelji su odlučili da zgrada Parlamenta ne buda viša od Bazilike.

Velika Sinagoga
Ova sinagoga je druga najveća na svetu posle one u Nju Jorku. Zgrada je trobrodna, a pošto prati ortodoksnu tradiciju, ima poseban deo za žene. Sa brodovima i drugim delovima, hram može da primi čak 3000 vernika. Ona ujednom igra ključnu ulogu u – inače uspešnoj – jevrejskoj zajednici Budimpešte, koja u ovoj impresivnoj zgradi i oko nje svake godine organizuje festival svoje kulture. Ovde se nalazi Jevrejski muzej i Dokumentacioni i memorijalni centar posvećen Holokaustu, koji snažno podseća na jedan od najmračnijih perioda evropske istorije.

Andrašijev bulevar
Nazvan je po bivšem predsedniku vlade koji je mnogo toga učinio da Budimpešta postane stvarna metropola. On je bio odlučan u tome da Budimpešta dobije elegantnu saobraćajnicu koja podseća na Champ Elysees u Parizu. Ono najbolje iz eklektične arhitekture se može uočiti duž ovaj bulevar, uključujući i istaknutu zgradu Opere, druge oronule zgrade sa pomalo intimnim unutrašnjim dvorištima, statue i fontane. Bitna znamenitost koja se veže za Andrašijev bulevar se jedva može uočiti sa površine. Tajnu otkrivaju jedino retke ograde od kovanog gvožđa koje vode u podzemlje. Prva potpovršinska železnica u kontinentalnoj Evropi je izgrađena upravo ispod ovog puta, a metro star više od 125 godina još uvek prevozi putnike duž linije koja je jedva duža od one originalne.

Trg heroja
Spomenici na Trgu heroja (Hősök tere) pružaju pregled o tome „ko je ko” u mađarskoj istoriji. (Sa bitnim izuzetkom vezanim za nepopularnu Habsburšku monarhiju, čiji spomenici su udaljeni i premešteni.) Broj i veličina skulptura ukazuje na ponos Mađara koji osećaju prema svojoj zemlji.

Gradski park
Najomiljeniji park Budimpešte posle Margitinog ostrva je Gradski park (Városliget), koji se nalazi iza i sa desne strane Trga heroja, ako dolazite do njega iz pravca centra grada. Gradski park pruža sopstvene atrakcije, uključujuci tu budimpeštanski zooliški vrt, halu za koncert Petefi i Sečenjijevu banju, koju obavezno morate posetiti.

Dvorac Vajdahunjad
Ovaj velelepni dvorac je prvobitno bio izgrađen od drveta i kartona za izložbu održanu 1896. koja je obeležavala hiljaditu godišnjicu (milenijum) dolaska Mađara u ovaj deo Evrope, u Karpatski basen. Cilj ovog kompleksa je bio da posetiocima dočara bogatu tradiciju arhitekture Mađarske (tadašnje Ugarske) i da u obliku reprodukcije malih razmera prikaže razne impozantne zgrade širom Ugarske, naročito one u Transilvaniji (u današnjoj Rumuniji). Ovaj „koktel arhitekture” je doživeo toliki uspeh, da je ponovo izgrađen, ali već od jačeg materijala. Tokom zime ovaj zamak predstavlja spektakularnu pozadinu za ljubitelje klizanja, dok je zamak leti okružen jezerom gde se mogu najmiti pedaline i čamci.
Još više znamenistosti Budimpešte vrednih posete